Dansk
Dansk
English
English
Español
Español
Français
Français
German
German
Italiano
Italiano
US English
US English

Lyn-guide til Cøliaki og Glutenfri kost

En person med cøliaki (der ofte fejlagtigt benævnes glutenallergi) kan ikke tåle gluten - heller ikke i små mængder! Spiser en person med cøliaki f.eks. en skive glutenfrit brød, der indeholder brødkrummer fra glutenholdigt brød, (f.eks. fordi begge er smurt på samme skærebræt) er det nok til, at det kan give en skade i tarmen, som kan tage flere måneder om at hele.

Er det ikke helt sikkert, at noget er glutenfrit, så lad venligst være med at servere det for en med cøliaki!

Der kan være gluten i alt, der kan spises eller drikkes!

Det vigtigste (eneste!) redskab til at afgøre hvad der er glutenfrit, er varedeklarationen. I EU er alle producenter pålagt at deklarere alle produkter, så det fremgår, om produkterne indeholder gluten. Mange produkter, der typisk indeholder gluten, f.eks. brød, kage og pasta, findes i specielle glutenfri varianter, som er tydeligt mærket “Glutenfri”.

Gluten er et protein, som findes i hvede, byg og rug (og kun i disse tre kornarter, samt krydsninger hvor de indgår*¹), samt i alle de produkter, hvori en af disse indgår.

Ved tilberedning og servering af glutenfri mad og drikke, er det vigtigt at undgå kontakt med glutenholdig mad og drikke. Det kan være gennem delte redskaber eller delt madlavnings- eller opbevaringsmiljø. For at fødevarer skal være sikre for en med cøliaki, må den ikke komme i kontakt med mad, der indeholder gluten.

Eksempler på produkter og ingredienser der indeholder gluten

DoNotEat DoNotEat  · Bulgur    · Byg    · Bygmalt    · Bygmaltekstrakt    · Cornflakes*²    · Couscous    · Durumhvede    · Emmer    · Enkorn    · Grahamsmel    · Havre*¹    · Hvede    · Hvedeprotein    · Hvedestivelse    · Kamut    · Madlavningsfløde    · Malt    · Maltekstrakt    · Mannagryn    · Rasp    · Ristede løg    · Rug    · Semulje    · Sigtemel    · Soja*²    · Spelt    · Vegetabilsk protein (hvede)    · Øl  

Eksempler på produkter og ingredienser der kan indeholde gluten

MaybeEat MaybeEat  · Kan indeholde spor af hvede/gluten*⁵  Eksempler på produkter og ingredienser der IKKE indeholder gluten

DoEat DoEat  · Boghvede    · Bælgfrugt (ærter, bønner, ...)    · Chiafrø    · Dextrose (hvede)*³    · Fisk*⁴    · Frugt    · Glukosesirup (byg)*³    · Glukosesirup (hvede)*³    · Glutaminat    · Glutaminsyre    · Grøntsager    · Guar Gum    · Hirse    · Hydroliseret vegetabilsk protein    · Hørfrø    · Johannesbrødkernemel    · Jyttemel    · Kartofler    · Kød*⁴    · Laktose    · Maizena    · Majs    · Majsglukosesirup    · Mælk, ost*⁴    · Nødder    · Psyllium-frøskaller (loppefrøskaller, HUSK, fiberHUSK)    · Quinoa    · Ris    · Xanthan Gum    · Æg  


*¹ Ren havre indeholder ikke gluten, men næsten alt havre er dyrket og forarbejdet, hvor der også har været byg, hvede eller rug, så havre indeholder derfor gluten - med mindre det specifikt står angivet som glutenfrit!

*² Er naturligt fri for gluten, men forarbejdes oftest med hjælpestoffer med gluten.

*³ Indeholder ikke gluten eller indeholder gluten i så mikroskopiske mængder, at det ikke har praktisk betydning og må normalt gerne indgå i glutenfri kost.

*⁴ Er naturligt fri for gluten før tilberedning eller processering.

*⁵ Er en frivillig mærkning, som ofte - men ikke altid - giver garanti for lavt eller ingen glutenindhold.Der findes mange glutenfri opskrifter!

Tip til print

Klaviatur
Jule Sangbog

Bane med baggrund til udskrift.
Bane med baggrund til udskrift, delt i fire.
Bane uden baggrund til udskrift.
Bane uden baggrund til udskrift, delt i fire.
De ægte regler på dansk.
De ægte regler på engelsk.

Redigérbar bane med baggrund, InkScape.


Dagsbehandlingsplan ved Modic forandringer